Claim je emoji domeinnaam ?

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Dus waarom zouden we in de toekomst nog woorden gebruiken als domeinnaam? Vanaf nu kun je een .ws domeinnaam claimen met emoji’s!

Handig, want ze worden wereldwijd begrepen. Geen gedoe met vertalingen dus. Bovendien kun je ze direct vanaf je smartphone intypen en maak je minder kans op typfouten.

Het werkt echt. Dat wist je niet hè? Het wordt zelfs voor 100% ondersteund door alle webbrowsers. Probeer het maar eens met deze voorbeelden:

  1. ?.ws
  2. ✈️??.ws
  3. of mijn eigen emoji domein (linkt door naar victorwebdesign.nl):
    ??.ws

Hoe begon dit allemaal?

Het werd groot door Coca Cola die deze reclameborden hadden geplaatst:

coca_cola_emoji

Coca Cola was echter niet de eerste die een emoji domein had. App ontwikkelaar Panic claimde ?.la (Poopla) al in 2011. Daar moet ik meteen de keerzijde benoemen. Momenteel zijn emoji domeinnamen namelijk niet met .nl, .com en zelfs niet meer met .la extensie mogelijk. Op dit moment is alleen .ws en .tk mogelijk. De reden daarvoor is simpel: hackgevoeligheid. Verdere uitleg ligt echter iets lastiger.

Waarom geen ?.com?

Extensies staan alleen Latijnse tekens toe. Dit om gelijkenis met andere tekens te voorkomen. Zie jij bijvoorbeeld het verschil tussen Abnamro.nl en Αbnаmro.nl? In de tweede domeinnaam heb ik beide a’s in Unicode getypt (wat ook emoji’s mogelijk maakt). Als ik dat domein zou doorlinken naar een kwaadwillende website, zou ik je pincode of creditcard gegevens kunnen achterhalen. Je denkt namelijk in te loggen op de website van de ABN-AMRO, maar niets is minder waar.

De vraag is nu dan ook hoe lang Samoa (.ws) en Tokelau (.tk) Unicode toestaan in domeinnamen…

Hoe werkt het?

Domeinnamen worden geconverteerd naar ASCII, zelfs emoji domeinnamen. Browsers gebruiken  “punycoding” om achter de schermen “❤️❤️❤️” om te zetten naar “xn--qeiaa”.

Heb jij een eigen emoji domein? Of wil je er één? Laat het weten in de reacties!

4 Reacties naar “Claim je emoji domeinnaam ?”

Reageer

GRATIS nieuwsbrief