Skip to main content

HTML coderingHeb je goed nagedacht over de inhoud van je website? Alle tips van mijn vorige blogpost ter harte genomen? Mooi! Dan is het nu tijd voor de meer technische kant van SEO (Search Engine Optimization).

Zorg dat de HTML codering van je website goed in elkaar zit. Daardoor kunnen zoekmachines zoals Google je website beter doorzoeken. Tevens zal het de laadtijd van je website verminderen.

Ik zal een aantal tips geven om je HTML codering te verbeteren. Mocht het te technisch voor je zijn, dan help ik je graag verder. Reageer dan hieronder of neem contact met me op.

Metatags

De codering van je website begint met metatags. Die staan altijd tussen de <head> tags van je website. Uit deze metatags halen zoekmachines essentiële informatie over je website. De vier belangrijkste:

  1. Title: zorg voor unieke title-tags op elke pagina. Geef in ongeveer 10 woorden een beschrijving van de pagina.
  2. Description: deze wordt weergegeven in zoekresultaten. Zorg daarom voor een pakkende tekst van maximaal 160 tekens. Uiteraard moet de beschrijving wel overeenkomen met de inhoud.
  3. Keywords: hoewel keywords steeds minder waarde hebben voor zoekmachines, is het toch aan te raden deze in te vullen. Probeer na te gaan op welke zoekwoorden je doelgroep zoekt en vul die keywords in zoals hieronder:
    <meta name=”keywords” content=”zoekwoord 1, zoekwoord 2, enzovoort” />
    Zorg er vervolgens voor dat die woorden voldoende terug komen in de tekst van de pagina.
  4. Robots: wil je er zeker van zijn dat zoekmachines je hele website doorzoeken? Voeg dan de robots metatag als volgt in: <meta name=”robots” content=”index,follow”>

Headers

Headers zijn onder te verdelen in <h1> tot en met <h6>. Hiervan heeft <h1> de meeste waarde voor zoekmachines. Maak echter niet teveel <h1> tags. Ik beveel één per pagina aan. De <h2> tot en met <h6> kun je wel vaker laten terugkomen.

Een andere manier om een deel van de tekst naar voren te laten komen is door gebruik te maken van <em> of <strong>. Tekst met die tags worden door zoekmachines ook als belangrijk gezien.

ALT attribute

De ALT attribute in het leven geroepen omdat zoekmachines geen plaatjes kunnen “zien”. Door gebruik te maken van deze attribute, benoem je wat een bepaald plaatje weergeeft.

Je dient de ALT attribute als volgt te gebruiken:

<img src=”https://www.victorwebdesign.nl/images/logo.jpg” alt=”logo Victor Webdesign”>

Structuur

Bij een goede codering hoort een goede structuur. Overzichtelijk voor bezoekers, zoekmachines, èn  jezelf.

Maak bij voorkeur géén gebruik van automatische paginanummering. Je eigen paginanaam zegt veel meer.

Bedenk daarbij maar eens wat duidelijker is:

  • http://www.mijnwebsite.nl/folder_a/1028383/pagina3.html

of

  • http://www.mijnwebsite.nl/informatie/contact.html

404-pagina

Een 404-pagina wordt weergegeven als iemand een niet bestaande pagina in de browser intypt. Standaard wordt dan het onderstaande weergegeven:

Standaard 404 pagina

Je zou hier beter een pagina van kunnen maken die de bezoeker naar de juiste pagina leidt. Dit zorgt ervoor dat bezoekers niet vroegtijdig van je website afdwalen. Bijkomend voordeel is dat zoekmachines de links op de 404-pagina zien als doorgang naar de rest van je website.

Hopelijk kun je met de bovenstaande tips uit de voeten om je website verder te optimaliseren voor zoekmachines. Laat het me gerust weten als dit niet het geval is.

In het volgende hoofdstuk van deze serie zal ik ingaan op Lead Conversion. Dan zal ik je uitleggen hoe je bezoekers van je website actie kunt laten ondernemen.

Tot dan.

11 Reacties

  • Bart ter Hart schreef:

    Bedankt voor je tips, super!
    Vriendelijke groet, Bart ter Hart

  • Dank voor deze tips.
    Niet alleen de tips zijn super maar ook de manier waarop je het uitlegt.
    nogmaals dank

    h.gr
    Perry van Niekerk

  • Victor schreef:

    Fijn dat jullie uit de voeten kunnen met de tips.
    En Sebastiaan, jij bedankt voor de aanvulling.

  • Joop schreef:

    Ik had begrepen dat zoekmachines bijna niet meer kijken naar metatags, maar vooral naar inhoud?

  • Victor schreef:

    Inhoud is zeker hèt uitgangspunt voor goede SEO, Joop. Daarom begon ik deze serie ook met dat onderdeel (zie SEO tips deel 1: Content).

    Metatags zijn wellicht minder belangrijk voor zoekmachines dan inhoud, maar alle beetjes helpen. En voor bezoekers is het wel nog steeds heel nuttig.

    De ALT attribute, headers, goede structuur en een eigen 404-pagina zijn wel echt belangrijk voor zoekmachines. Ik raad dus wel aan om alle bovenstaande zaken goed te implementeren in je website.

  • Altijd goed om de basics overzichtelijk terug te zien. Belangrijk hierna is ook om de verhouding tussen de code en de webteksten te bepalen. Een belangrijk onderdeel binnen SEO. Tevens een vaak vergeten onderdeel.

    Voor een code-tekst ratio geldt de volgende indeling:

    1. Van 0 tot 10% – te weinig
    2. Van 10% tot 25% – voor verbetering vatbaar
    3. Meer dan 25% – prima

    Wanneer de ratio van uw webpagina minder dan 10% is dan kunt u twee dingen doen:

    1.meer webteksten schrijven
    2.de code uitfilteren

    De code-tekst ratio wordt bepaald door het totale aantal KB van de totale webpagina vastte stellen. Vervolgens wordt beoordeeld hoeveel KB code is en hoeveel KB webteksten is.

    Naast het schrijven van zoekmachine vriendelijke webteksten is het dus van belang om dit ratio goed te volgen. Voor mijn eigen website over zoekmachine vriendelijke webteksten geldt op dit moment een ratio van 37%. Prima dus!

    Hier kunt zelf de code-tekst ratio van uw webpagina bepalen.
    http://www.seochat.com/seo-tools/code-to-text-ratio/

  • Victor schreef:

    Bedankt voor de nuttige bijdrage Hans.

  • Jelle Smits schreef:

    Je mist zelf alleen de nette html opmaak, maak je niet erg reclame mee.

  • Victor schreef:

    De HTML codering is nog niet optimaal, dat heb je als programmeur goed opgemerkt. Maar zelfs jouw website heeft enkele foutjes. Dat zal je altijd houden, helemaal met de veranderende browserrichlijnen.

    Belangrijk is dat het in hoofdlijnen goed in elkaar zit. Bovenstaande tips zijn daarbij een goede richtlijn.

    Wat betreft de reclame, daar doe ik het niet voor. Ik hoop mensen stap voor stap verder te brengen naar een beter resultaat. En dat lukt keer op keer.

  • Jelle Smits schreef:

    Ik ben het niet helemaal met je eens dat het moeilijker zou worden gemaakt vanwege veranderende browserrichtlijnen. En als webdesigner zul je vast ook weten dat Internet Explorer de aller grootste ramp is. En zelfs deze browser komt met de vernieuwde versies steeds dichter bij een browser die voldoet aan alle standaarden. Alle webbrowsers komen juist steeds dichter naar elkaar toe en geven steeds een betere weergave van de origineel bedoelde webpagina. En daardoor hoeft er steeds minder browser specifieke code te worden geschreven. Wat webontwikkeling alleen maar vereenvoudigt!

  • Victor schreef:

    Browsers (inderdaad vooral Internet Explorer) blijven achter lopen bij de nieuwste HTML standaarden. Ze willen wel bij elkaar komen, maar er blijven nieuwe standaarden komen.

    Wat dat betreft heb ik het misschien verkeerd verwoord en bedoel ik veranderende HTML richtlijnen. Dat browsers mee veranderen is juist goed, al lopen die nogal uiteen. Daardoor is wordt de één code anders weergegeven op verschillende browsers.

Laat je reactie achter